1705-tapahtuma 17.5.2006

Ensimmäistä kertaa järjestetty 1705-tapahtuma oli Helsingissä Ravintola dtm:n tiloissa Kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 17.5.2006. Ranneliike ry nimitti ensimmäistä kertaa tehtäväänsä homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilään. Lähettilääksi valittiin taiteilija Arja Saijonmaa.

Kansainvälinen homofobian vastainen päivä 17.5. on vuoden 2006 osalta takana. Niin myös 1705-tilaisuus Ravintola dtm:ssä. Keskiviikkoisena iltana - ja seuraavasta arkipäivästä huolimatta - paikalla oli satoja ihmisiä. Vakavamman ohjelman lisäksi oli myös mahdollisuus bailata - ankarastikin.


Ravintola dtm täyttyi, kun ranneliike ry järjesti 17.5. kansainvälisenä
homofobian vastaisena päivänä tilaisuuden otsikolla "1705".

Ovet avautuivat klo 20.00, ja ihmisiä alkoi virrata paikalle. Kun virallinen ohjelma alkoi puoli yhdeksän jälkeen, oli paikalla väkeä jo ihan kohtuullisesti. Ihmisiä - niin sateenkaariväkeä kuin ystäviäkin saapui paikalle lisää pitkin iltaa, ja tunnelmakin lämpeni sen myötä.

Homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs

Alkuillasta nimitettiin ensimmäistä kertaa tehtäväänsä homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs. Lähettiläs seuraavan vuoden ajan on laulaja Arja Saijonmaa, joka on tehnyt työtä ihmisoikeusasioiden puolesta niin meillä kuin muuallakin.

> Lue lisää homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilään valinnasta

Ranneliike ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen luovutti kunniatehtävästä kertovan kilven Arja Saijonmaalle, jonka jälkeen illan juontaja Mikko Silvennoinen jututti tuoretta lähettilästä. Tämä puhui mm. ihmisoikeuksista ja homofobiasta ja yleisön suureksi riemuksi esitti myös vauhdikkaan tanssihittinsä "Vad du än trodde så trodde du fel", joka on etenkin länsinaapurin homoklubeilla kova sana.


Arja Saijonmaa, juontaja Mikko Silvennoinen ja Mikko Kivinen.
Homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs on nimitetty.

Tiedotusvälineet vaikenivat

Huolimatta siitä, että tilaisuudesta - ja kansainvälisestä homofobian vastaisesta päivästä - oli tiedotettu laajasti ja hyvin, eivät tiedotusvälineet vaivautuneet paikalle, vaikka puhujilla oli oikeasti tärkeää sanottavaa yhteiskunnallisesti - ja myös laajemmin kuin pääasiasta, homofobiasta. Ehk'ei suomalainen media ole vielä valmis tällaisten asioiden käsittelyyn? Myönteistä esimerkkiä näyttivät kuitenkin mm. YLEn Radio 1 ja Radio Suomen pääkaupunkiseudun alueradio, jotka ottivat aiheen 17.5. hienosti esille. Eräät muutkin radiokanavat ruotivat päivän teemaa.

> Tiedote kansainvälisestä homofobian vastaisesta päivästä 17.5. (lähetetty 8.5.)

Tiedotusvälineiden tekemää selän kääntämistä aiheelle pahoitteli myös vasta nimitetty homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs Arja Saijonmaa, joka totesi mm. että Suomessa osataan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvistä ihmisoikeusasioista vaieta erinomaisesti kahdella kielellä. Kenties lehdistön piirissä ajatellaan, ettei homofobiaa ja syrjintää ole, eikä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä ole kohdattavanaan muitakaan yhteiskunnallisia ongelmia? On niitä. Etenkin jos kurkottaa vähän suurten kaupunkien ulkopuolelle. Vai onko tässäkin kyse homofobian yhdestä muodosta - kuoliaaksi vaikenemisesta?

Osasyy median hämmennykseen toki saattoi olla STT:n aiemmin välittämä sähke, jossa kansainvälisen homofobian vastaisen päivän kerrottiin olevan jo tiistaina (16. päivä). Valitettavasti virhe tuli ranneliike ry:n tietoon vasta sähkeen päädyttyä lehtiin, eikä reagoiminen onnistunut ennen kuin vahinko oli jo tapahtunut... STT kyllä lähetti oikaisun tiedotusvälineille, jonka myös jotkut julkaisivat. Ihmetyttää kyllä moinen huolimattomuus, sillä kaikessa tiedotuksessa tuotiin vahvasti esiin päivämäärä 17.5. - tapahtuman nimeä "1705" myöten.

Puheenvuoroja homofobiasta

Lähettilään nimittämisen jälkeen kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja homofobiasta: lavalla nähtiin kansanedustaja ja parisuhdelain "äiti" Outi Ojala, kirjailija Malla Parkkinen (mm. Ulos kaapista -kirja v. 2003, josta nyt on ilmestynyt toinen painos) ja videotervehdyksen ja puheen muodossa kansanedustaja Oras Tynkkynen. SETA ry:n puheenjohtaja Juha Jokela kävi myös kertomassa tervehdyksen. Ranneliike ry:n puheenjohtaja toi puheessaan myös esiin homofobian - kuten Riitta "Ritu" Suominenkin Lintsillä kuvatussa videossa.


Kansanedustaja Outi Ojala puhuu homofobiasta ja ihmisoikeuksista.

Keräys & kampanja homofobiaa vastaan

Tilaisuudessa avattiin myös virallisesti keräys, jonka tuotolla on tarkoitus ensi vuonna toteuttaa kampanja homofobiaa vastaan. "Onko sulla oikeus...?" -kampanjalla pyritään vähentämään homofobiaa, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää ja eriarvoisuutta, ja parantaa sitä kautta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa Suomessa.

> Lisätietoa keräyksestä
> Mitä homofobia on?

Kampanjan avulla yritetään herättää valtaväestö huomaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo ja näiden kohtaama syrjintä ja homofobia konkretisoimalla homofobiaa ilmiönä. Jo keräyksen tiedottamisessa tuodaan huumorin keinoin esiin monen vähemmistöön kuuluvan kohtaama ongelma, nimittäin homottelu; "V***N HOMO!" kuullaan usein esimerkiksi välitunneilla ja urheilukilpailussa kielteisissä yhteyksissä. Jotkut kokevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt myös vaaraksi.


Keräyksen humoristiset julisteet ja flyerit tekivät kauppansa.
"V***N HOMO" -tekstillä pyritään tuomaan "homottelu" esiin.


kahvilan puolella oli tungosta

Bileet pystyyn...

Illan musiikkiteema oli Gay-klassikot vuosien varrelta, joka antoi koko tilaisuudelle varsin sateenkaarenvärisen tunnelman. Tilaisuuden juontajana toimi mediakasvo Mikko Silvennoinen, joka hoisi tehtävän ammattimaisella varmuudella.

Kun lähestyttiin keskiyötä, nousivat lavalle laulaja-kaunotar Sofia Zida ja drag-taiteilija Jukka Kuronen.


Sofia Zida


Jukka Kurosen show oli hauska - aiheena mm. maikkarin uutiset.

Ilta huipentui Kaija Koon keikkaan, joka ei varmasti jättänyt kylmäksi. Hanat aukesivat - ja monta muuta tuttua hittiä sai yleisön kuumaksi. Keikan jälkeen ilta jatkui biletyksen ja gay-klassikoiden merkeissä vilkkaana aina valomerkkiin asti.


Kaija Koo villitsi yleisöä.


Kaija Koo sai rokkaamalla täyden salin fiilikset liki kattoon.

Perusteet Arja Saijonmaan valinnalle:

Arja Saijonmaa on toiminut kansainvälisesti merkittävällä tavalla ihmisoikeuksien parantamiseksi monilla areenoilla ja myös osoittanut myönteistä asennetta seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

 
© Sateenkaariyhteisöt ry 2006 - 2018 • Kaikki oikeudet pidätetään. All rights reserved.