1705-tapahtuma 17.5.2007

17.5.2007 Ranneliike ry järjesti puoliltapäivin teemapäivän Ravintola dtm:ssä, Helsingissä. Jone Nikula nimitettiin homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi.Iltapäivän keskustelutilaisuudessa pohjustuksen tekivät SETA ry:n pääsihteeri Aija Salo aiheesta "homofobia suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa; miten homofobia esiintyy, vai esiintyykö sitä, suomalaisilla työpaikoilla ja kouluelämässä?" ja QLife - Traveller's Guiden päätoimittaja Ilkka Veiström aiheesta "homojen sisäinen homofobia". Keskustelu oli vilkasta ja monenlaisia näkökulmia esitettiin.

Virallinen osuus alkoi viiden jälkeen. Puhumassa ovat mm. SETA ry:n pääsihteeri Aija Salo, Europarlamentaarikko Alexander Stubb ja Ville Ylikahri. Virallisen osuuden juonsi Manne Maalismaa.

Aija Salo toi puheessaan esiin mm. EU-parlamentin merkityksen homo- ja transfobian vastaisessa taistelussa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen toiminta sai kiitosta. Tuomioistuin totesi hiljan Varsovan kaupungin kiellon pride-kulkueelle olleen laiton. Vaikka kyseessä oli ensisijaisesti kokoontumisvapauden suojelu, antoi päätös kuitenkin viestin, että myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on oikeus kokoontua, oikeus ilmaisuvapauteen ja oikeus vapaasti kertoa omasta elämästään ja iloita siitä ja käsitellä sitä yhteiskunnallisena ilmiönä.

Alexander Stubb puhui Euroopan Unionin toiminnasta seksuaalivähemmistöihin ja homofobian vähentämiseen liittyvissä kysymyksissä. Stubb toi esiin homofobian, jonka hän itse - "lihaa syövänä heterona" (Z-lehden Sari Virtasen luonnehdinta) - on kohdannut, kun hänet valittiin Euroopan Unionin homoasioiden ryhmän varapuheenjohtajaksi. Hän sai lukuisia haukkumakirjeitä sähköpostitse "Se oli ihan käsittämätöntä", totesi hän. Myös homoteemaisista aiheista syntyneet kirjoitukset ovat tuoneet hänelle haukkumakirjeitä homojen oikeuksien ajamisesta. Hän toivoi, että homofobia ihmisten mielissä nousisi samalle tasolle kuin rasismi. Stubb kertoi myös EU-parlamentissa elävästä homofobiasta, jota esimerkiksi puolalaiset EU-parlamentaarikot ovat puheissaan osoittaneet.

Ville Ylikahri valotti koulumaailmassa esiintyvästä homofobiasta. Hänellä oli monenlaisia näkemyksiä asiasta, sillä hän on työskennellyt opettajana. Hänen mukaansa tilanne on jonkin verran parantunut viimeisten vuosien aikana. Oppilaat suhtautuvat ei-heterouteen paremmin, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä on ollut näkyvillä. Opettajan avoin kuuluminen seksuaalivähemmistöön tuo mukanaan ennakkoluuloja ja homofobiaa. Pahimmillaan jotkut yhä yhdistävät homouden pedofiliaan.

Tilaisuudessa käynnistettiin virallisesti ja esiteltiin homofobian vastainen "Onko sulla oikeus...?" -kampanja ja avattiin sen Internetsivisuto www.homofobia.fi. Homofobia.fi -sivustolle on koottu tietopaketti homofobiasta, homoseksuaalisuudesta ja kampanjasta. Homofobian vastaiseen kampanjaan liittyvä toiminta tosin oli tavallaan käynnistynyt jo kevään eduskuntavaalien alla "Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan!" -kampanjalla.

Käynnistettiin myös ranneliike ry:n arkistointiprojekti "Pinkki arkisto", jonka ensimmäiset tulokset näkivät samalla päivänvalon. Pinkkiin arkistoon kootaan ajan mittaan glbt-teemaista mm. ääni-, kuva-, ja videomateriaalia. Arkisto on kimmoliisa.net -sivustolla.

Perusteet Jone Nikulan valinnalle lähettilääksi:

Jone Nikula ei pelkää sanoa mitä ajattelee ja hän puolustaa erilaisia ihmisiä omilla puheillaan. Jone on kiinnittänyt huomiota kaapista ulostulemiseen meikäläisessä yhteiskunnassa vaadittavaan rohkeuteen. Häntä pidetään suorapuheisena "äijänä", joka pystyy kommunikoimaan myös muiden "äijien" kanssa. Esimerkiksi näiden asioiden vuoksi ranneliike ry pyysi rockin monitoimimies Jone Nikulaa ryhtymään homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi.

 
© Sateenkaariyhteisöt ry 2006 - 2018 • Kaikki oikeudet pidätetään. All rights reserved.